Woda jest głównym składnikiem organizmu ludzkiego. W trzymiesięcznym płodzie znajduje się około 90%, u noworodka około80%, a u dorosłego człowieka od 60 do nawet 75% wody!
WODA – bierze udział w procesie wchłaniania pożywienia z jelit oraz w odżywianiu komórek.
WODA – jest przenośnikiem oraz regulatorem ciepła.
Dzienne zapotrzebowanie wody wynosi między 1,5 -2,5 litra w zależności od masy ciała i trybu życia oraz warunków środowiskowych.
W ciągu dnia tracimy od 2 do 3 litrów wody. Taką samą ilość tego płynu powinniśmy uzupełnić dla dobrego samopoczucia. Organizm ludzki potrafi przyswoić wodę z produktów spożywczych takich jak: warzywa, owoce czy mięso, ale resztę, ponad 1,5 litra, muszą stanowić płyny. Najlepiej w postaci WODY!
(Łubkowska B. Rola wody w życiu człowieka i środowisku. Wyższa Szkoła Zarządzania, Żywienie a środowisko, red. Podgórska M., Wydział Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu, Gdańsk, 2016. )
Picie świeżo wyciśniętych soków owocowych jest zdrowe pod warunkiem, że pijemy je rzadko! Dlaczego?
- Fruktoza przyjmowana m.in. z sokami owocowymi w dużych ilościach ale także z dietą bogatą w owoce, może powodować zaburzenia lipidowe ujawniające się pod postacią hiperlipidemii.
- Niektóre badania wskazują również, że wysokie spożycie fruktozy wpływa na wzrost całkowitego stężenia cholesterolu.
- Wysokie spożycie fruktozy może przyczyniać się do wystąpienia zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność, upośledzenie tolerancji glukozy oraz hipertrójglierydemia.
